Ieri, în cadrul unei şedințe de mentoring am vorbit despre a fii lider sau a fii manager. Este oare acelaşi lucru sau sunt 2 lucruri total opuse? Pot cele 2 concepte coexista?
Eu spun că atât managerul cât şi liderul trebuie să coexiste pentru a putea livra rezultate care urmaresc eficiența şi eficacitatea şi îi pun pe amandoi sub conceptul de process owner – proprietar de proces. Dea lungul anilor am citit şi participat la diverse discuții şi dezbateri în care s-a vorbit despre diferențele dintre manager şi lider. Am observat astel că:
Tot ce este pozitiv şi frumos era atribuit liderului - aşa cum sunt:
✅ viziunea,
✅ puterea de a inspira,
✅ puterea de a motiva;
In schimb, tot ce presune lucrurile mai stricte şi nu intotdeauna plăcute, au fost alocate managerului asa cum sunt activitatile de:
✅ implementare,
✅ executie,
✅ verificare şi feedback negativ.
Sincer nu am reuşit să înțeleg care este valoarea acestor comparații si diferențieri in contextul in care eu, ca şi Head of Quality trebuia zilnic să mă ocup de viziune dar şi de implementarea ei, de a-mi insipira si motiva echipa dar, în acelasi timp, şi de a o monitoriza şi a da feedback atunci cand trendul era negativ.
In sistemele de management al calității noi vorbim despre process owner (proprietar de proces). Nu ne referim nici la manager şi nici la lider, ci la proprietarul de proces, care coordoneaza si conduce procesul şi se asigură că sistemele de management sunt implementate, menținute şi îmbunătățite conform strategiei organizației. .
Process owner-ul:
✅ Este competent şi îşi asumă responsabilitatea performanței procesului pe care îl coordonează;
✅ Se sigură că obiectivele şi indicatorii proceselor sunt aliniați cu direcția strategică a organizației;
✅ Se asigură de integrarea cerințelor legale, cerințelor clienților şi ale stakeholderilor in cadul proceselor sale;
✅ Promovează şi aplică abordarea procesuală;
✅ Promovează şi aplică risk based-thinking;
✅ Se asigură de disponibilitatea resurselor şi de dezvoltarea competențelor membrilor echipei;
✅ Comunică echipei importanța eficienței şi a eficacității procesului asupra întregii organizații, clienților şi altor părți interesate;
✅ Inspiră, direcționează şi susține echipa în atingerea obiectivelor de performanță;
✅ Promovează imbunătățirea continuă;
✅ Susține alte echipe in atingerea obiectivele organizației;
✅ Dă feedback şi coordonează actiunile de îmbunătățire atunci cand țintele nu sunt atinse;
✅ Măsoara constant performanța internă şi externă pentru a îmbunătăți rezultatele.
La finalul lunii/trimestrului/anului, process ownerul (fiind lider şi manager în acelaşi timp) îşi asumă rezultatele atinse de procesul său în fața managementului şi in fața echipei sale. Pentru a putea avea un proces stabil, cu o dezvoltarea constantă şi sănătoasa el este nevoit zi de zi să motiveze, inspire, implementeze şi să măsoare performanța procesului său în atingerea obiectivelor şi a indicatorilor.
Comments